Social innovation och finansiering

Veronica D’Souza pitchar Ruby Cup. Foto: Leif Johanson, X-RAY FOTO

Senaste tiden har nya begrepp börjat få fäste i Sverige – crowdfunding, impact investment, venture philanthropy, blended value m.m. Framförallt impact investment – alltså att investera i ett företag som löser ett samhällsproblem, där den förväntade monetära vinsten är sekundär gentemot samhällsvinsten (den monetära avkastningen är dock viktig för att företaget ska kunna fungera rent finansiellt).

Globala samhällsutmaningar kräver idag nya typer av lösningar. Kan social innovation och nya former för finansiering såsom impact investment vara en lösning? Det tror Sasja Beslik från Nordea fonder, som talar i Hübinetteom en ny typ av kapitalism och vikten av långsiktiga investeringar som tar ett större ansvar för miljön och sociala frågor. Det tror även Matthew Bishop från The Economist, som nyligen talade i Stockholm vid Sveriges första filantropiska symposium och på frågan om vad som är den senaste trenden inom filantropi svarade att impact investment är det nya, inom två år bedömer han att det kommer vara mainstream.

Det blir dessutom allt tydligare att olika sektorer kan samarbeta kring nya former för finansiering och att det verkligen behövs nya metoder för att finansiera sociala innovationer.

Ta till exempel SOCAP: Designing the Future. Under tre dagar i Malmö, 8-10 maj, samlades 450+ ledande samhällsentreprenörer, investerare, beslutsfattare och intressenter från 39 länder för att bearbeta globala samhällsfrågor och se goda exempel på lösningar på svåra utmaningar som miljö, integration, ungas sysselsättning, hälsa, ekonomi, fattigdom och andra sociala frågor. Hur finansierar vi sociala innovationer? SOCAP ställde frågan på sin spets genom att tala om ”the intersection between money and meaning” – skärningspunkten mellan monetär vinst och samhällsvinst. Många lyckade samt mindre lyckade exempel belystes.

SOCAP var ett unikt samarrangemang mellan Social Capital Markets i San Francisco, Malmö högskola, Region Skåne, Malmö Stad och Mötesplats Social Innovation med partners. Bland deltagare fanns omkring 70 investerare, antingen som privatpersoner eller i form av investerar nätverk. SOCAP och Sida bjöd in och finansierade 20 internationella samhällsentreprenörer och Tillväxtverket finansierade dessutom 80 nordiska samhällsentreprenörer som deltog.

Samhällsentreprenörerna fick medverka gratis under eventet, en del bjöds in till Innovation Showcase och en del bjöds in för att pitcha (se entreprenörernas pitchar här på Youtube.).

För den som inte hade möjlighet att komma till Malmö finns alla programpunkter som ägde rum på SOCAP mainstage att se på Social Capital Markets Youtube kanal, dessutom livesände Mötesplats Social Innovation ytterligare fem mindre sessioner och dessa finner du här på vår Bambuser kanal.

Min personliga upplevelse av SOCAP i Malmö är att något historiskt har ägt rum, det första stora eventet i sitt slag i Sverige – som samlat innovativa och nytänkande samhällsentreprenörer, investerare, beslutsfattare och intressenter – alla öppna för nya former för samarbeten kring våra globala samhällsproblem.

Samhällsentreprenörskap, social innovation, socialt entreprenörskap, impact investment, sociala företag – detta är nya begrepp och termer som på sikt förhoppningsvist kommer vara allmänt känt i Sverige och globalt.

Under Almedalsveckan arrangerar Mötesplats Social Innovation House of SE och lanserar en ny skrift för att reda ut begreppen kring social innovation och finansiering. Fickhandboken ”ABC i social innovation och finansiering” är en unik sammanställning av olika exempel på nya former för att finansiera social innovation. Läs om Hampus Jakobsson som gått från att vara traditionell affärsängel till social investerare och om Toniic, ett globalt affärsängelnätverk. Där berättar Mötesplatsen om sociala investeringsfonder i Danmark och Norge och mer om vad som hände på SOCAP Designing The Future, årets stora konferens om impact investment.

Och om du inte kommer vara i Almedalen går det alldeles utmärkt att ladda ner en digital version av den nya fickhandboken via vår hemsida från och med fredag 6 juli, 2012. Helt klart inspirerande sommarläsning!

Advertisements
This entry was posted in Näringsbloggen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s