#26/100 – Om Ashoka hade upptäckt Anders Carlberg

impactKnappt en månad har passerat sedan Anders Carlberg’s värdiga begravning i Sofia Kyrka i Stockholm. Jag har reflekterat mycket kring honom och den utvecklingsprocess som pågår just nu i Sverige inom samhällsentreprenörskap och social innovation.

De senaste åren har en viktig utveckling tagit fart runt om i hela landet, fortfarande till stor del ett storstads-fenomen (koncentrerat till Stockholm, Malmö & Göteborg), exempel på dessa är Allwin, Barista, Mattecentrum, Food for Thought, Left is Right och Mobilearn m.fl.  Men till min uppriktiga glädje träder individer och initiativ fram på mindre orter och även glesbygden – områden som innerligt behöver nya vindar, fräscha, innovativa idéer – som exempelvis Ung Omsorg, Min Farm, Lapland Vuollerim och Jobgration.

Flera initiativ för att utveckla samhällsentreprenörskap i Sverige har växt fram; Mötesplats Social Innovation (där jag arbetar) har sedan flera år varit en nationell plattform för att främja kunskap inom området, medan SE Forum, Reach for Change, CSES, Uppstart Malmö och Hjärna.Hjärta.Cash varit tidiga aktörer i att direkt stötta entreprenörer vars huvudsyfte är samhällsvinst, inte enbart ekonomisk vinst. Flera inkubatorer är under uppstart runt om i landet just nu. Aktörer som Inkludera Invest, Invest in Change och Social Initiative letar prospekt att investera i och sakta men säkert verkar fler få upp ögonen för potentialet hos denna typ av investeringar.

Förra året lanserade Ashoka ett Skandinavien kontor förlagd till Stockholm. Och med dem följer ett internationellt team av Ashoka Fellows, Changemakers och andra individer, investerare och företag som vill vara med om att främja en positiv utveckling av vårt globala samhälle, långsiktigt och med rötter i det civila samhället.

Under 2012 utsågs Johan Wendt med Mattecentrum till ny Ashoka Fellow i Sverige. Tidigare svenska Fellows är Sofia Appelgren, Karl-Henrik Robért och Anders Wilhelmsson. Ashoka letar nu vidare efter ytterligare banbrytande, innovativa, visionära samhällsförändrare i Sverige.

Och jag tänker i mitt stilla sinne – om Ashoka hade hunnit upptäcka Anders Carlberg så hade han förmodligen blivit utsedd till en svensk Ashoka Fellow.

Anders var nyskapande, kreativ, entreprenöriell, systemförändrande och inkluderande i sina idéer. Genom Fryshuset (som han grundade 1984) har hans nytänkande haft en oerhörd inverkan på samhällsutvecklingen, främst inom sociala frågor men med idrott och musik i grunden.

Jag har i dagsläget inget att göra med Ashoka Skandinaviens process för att utse Fellows, annat än att jag tipsade Maja Frankel om just Johan Wendt (men det gjorde många just då) – men när jag tittar på deras kriterier för att utse en Fellow blir det svar ja på allting när det kommer till Anders. Särskilt på sista punkten om “ethical fiber”, där människors förtroende för personen bör stå högt finns det få som hade så stort förtroende från alla håll som Anders. Särskilt tydlig blev den respekt som så många (från så skilda världar) har för honom vid hans begravning – där f.d skinnskallar satt sida vid sida med invandrare, där utsatta unga satt bredvid politiker och ministrar, där kändisar satt bredvid Auschwitz överlevare. Alla där för att hedra Anders Carlberg.

carlbergAnders grundade Fryshuset och därmed började en mångårig resa genom nya, innovativa och entreprenöriella idéer för att göra världen en bättre plats. Han drev många frågor till förändring, många tyckte inte om honom i början av vissa skeenden just för att han tänkte inte som andra, han såg vad som behövdes göras och han vägrade ge sig före han fick som han ville. Ofta resulterade denna envishet i att många människors livsöden förändrades, till det bättre.

Inte nog med det, Anders såg många andra människor som också hade goda idéer och knöt dem till Fryshuset – som växte och tvingades flytta till ännu större lokaler. Anders skapade en grogrund för fantastiska verksamheter som Brobyggarna, Lugna Gatan (som numera även exporteras i viss form till mindre orter runt om i landet), United Sisters, Barn till Ensamma Mammor, Passus och många fler.

Numera finns Fryshuset även i Göteborg och Malmö, förmodligen förs samtal i detta nu om ytterligare städer.

Ashoka utser inte någon som gått bort till Fellow. Kanske hade Anders aldrig blivit utsett till Ashoka Fellow, men jag undrar… ibland ser man inte skogen för bara träd. En sak till som jag tycker är viktigt att poängtera – om någon här hemma i Sverige gör något bra, säg det till dem, beröm dem, uppmuntra dem och framförallt – uppmärksamma dem offentligt! Ge dem priser, omnämnanden, berätta deras historia – så att andra må inspireras till att göra stordåd!  Det är helt ok att tro att man är någon, glöm jantelagen mina vänner! Precis som med Anders kan det finnas fler där ute som kan nomineras av dig och upptäckas av Ashoka och få uppmärksamhet, stöd och erkännande för den förändring de skapar.

Som sagt, om Ashoka hade upptäckt Anders Carlberg tror jag med stor sannlikhet han hade utnämnts till Ashoka Fellow. Och med hans egna ord avslutar jag dagens reflektion: “Slå ingen på käften. Slå dem med häpnad.”

Läs mer om Anders Carlberg här

Det här är inlägg 26 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar

Advertisements
This entry was posted in samhällsentreprenörskap and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s