#33/100 – Fishing in Utopia, Sweden and the future that disappeared

4Boktips! Andrew Brown, engelskman som bodde i Sverige under många år och som återvänt vid flera tillfällen i sitt sökande efter det utopiska Sverige han en gång upplevde, delar sin bild av Sveriges utveckling de senaste 40 åren parallellt med en kärleksförklaring till fiske.

Titeln gjorde mig nyfiken, samt hade hört positiva recensenter av boken. Själv född i USA, uppvuxen i Norge och med Sverige som bas sedan jag var 15 år gammal, lockades jag av att läsa en annan icke-infödd-svensk bild av Sverige.

Trots att den i stunder är långrandig på gränsen till tråkig, så bjuder Brown på gulklimpar – betraktelser av ett Sverige på sent 70-tal/tidigt 80-tal är oerhört intressant, liksom den utopiska politiska atmosfären under Olof Palme’s tid. Brown’s betraktelser kulminerar i en analys av Sverige idag, segregationen och Sveriges egen uppfattning av att vara så mycket bättre än det är – ett Sverige som målas upp som om hela landet är Stockholm (vilket såklart är vilseledande).

Genom att varva poetiska skildringar av Sveriges vakra natur, från västkusten till Norrland, det vackra i att fiska (Brown är besatt av fiske) och samhällsbetraktelser är boken intressant samtidigt som den ibland är provocerande.

Skulle vara intressant att höra vad fler svensk-födda med svenska föräldrar tycker om boken. Här skriver Paulina Neuding om boken i Svenska Dagbladet och här Sara Kristofferson.

Beställ boken här

 

Det här är inlägg 33 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar

Advertisements
This entry was posted in Vardagsbetraktelser and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s