#54/100 – Randiga Huset stödjer vid dödsfall

a_kids_sunday_morning_at_the_beach-500x3332013 inleddes av att ett 8 år gammalt barn jag kände lämnade oss tragiskt i en bilolycka. Kvar lämnade hon sin ett år äldre syster, samt övrig familj.

Ett dödsfall i familjen är alltid oerhört svårt, men det många inte vet är hur svårt det är för barn att förlora en förälder, ett syskon. Barn hanterar oftast döden på ett annat sätt än vuxna, reaktionen kommer inte omedelbart – utan oftast senare, när alla i deras omgivning tror att de har gått vidare.

Ofta vet inte vuxenvärlden helt hur de ska stödja ett barn som upplever ett dödsfall på nära håll, varken i den egna familjen eller i skolan. Ibland bevarar de sorgen inom sig i många år utan att bearbeta den, något som kan påverka dem hela livet.

I höstas stötte jag till min glädje på två kvinnor, samhällsentreprenörer, som ägnar sina liv åt att hjälpa just dessa barn och deras familjer. Med egna erfarenheter av att förlora en familjemedlem har de byggt upp en verksamhet och ett team underbara människor som dagligen finns där för att hjälpa andra barn.

Randiga huset är en ideell organisation som stödjer barn, ungdomar och familjer i sorg ur ett långsiktigt helhetsperspektiv för att ge dem goda förutsättningar att hantera den nya livssituationen. Stödet är gratis och erbjuds familjer som har förlorat, eller kommer att förlora en nära anhörig i dödsfall. 
Randiga huset arbetar för att öka kunskapen om sorg och bemötande i samhället och verkar för att sörjandes situation skall synliggöras, prioriteras och stödjas inom samhällsstruktur, näringsliv och media.”

Att Randiga Huset finns och uppmärksammas alltmer, liksom Ung Cancer, som också verkar för att synliggöra och stödja, tyder på att samhället brister i att hantera svåra situationer för familjer och individer vid sjukdom och dödsfall – samt att det finns ett behov av nya stödstrukturer i samhället.

Randiga Huset, som även ingår i Reach for Change inkubator just nu, är ytterligare ett exempel på svenska samhällsentreprenörer som jag delar här på bloggen – läs om fler exempel här.

 

Det här är inlägg 54 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar

Advertisements
This entry was posted in samhällsentreprenörskap and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s