#61/100 – Bee Urban

Bee Urban

Dags att dela ett nytt exempel på – enligt mig – ett fantastiskt exempel på svenska samhällsentreprenörer.

Möt Karolina Lisslö och Josefine Oddsberg – grundare av Bee Urban. Som biologer uppmärksammade de för några år sedan hur antalet bin i världen minskade, i vissa områden rent av försvann. Detta bekymrade tjejerna eftersom allt vi konsumerar, lever av och äter idag är tack vare bin och deras pollinering. Äpplet du äter, dina jeans du har på dig, brödet du bakar – allt tack vare bin.

Efter inspiration av biodlingar beslöt de dra igång konceptet här hemma i Stockholm och har de senaste åren byggt upp en verksamhet där de uppställer och tar hand om bikupor runt om i stadsmiljön. På hustak, i parker, trädgårdar och liknande.

De föreläser och uppmärksammar frågan runt om i landet, vikten av att skapa balans i den biologiska mångfalden, återinföra bin och stödja svenska bin är deras mission (bland annat)! Och de går med vinst! Stora företag som exempelvis H&M, samt mindre företag, föreningar och privatpersoner betalar för fadderskap av bikupor och bin i Stockholm. Briljant!

Nu är ytterligare länder intresserade av Bee Urban konceptet, inom kort hoppas jag deras företag går på export! Dessutom ingår de i inkubatorn hos CSES. Se videon här nedan och prenumrera på ett bi du också! Följ dem här på facebook och på twitter – just nu efterlyser de ännu fler volontärer.

Det här är inlägg 61 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar

Advertisements
This entry was posted in samhällsentreprenörskap and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s