Rättvisemärkt mobil – Fairphone

FairPhone-e1356536783368Läser i dagens SvD en intressant artikel om holländska Fairphone som eventuellt kan bli först med rättvisemärkt mobiltelefon på marknaden. Fri från dåliga arbetsvillkor, inga “konfliktmineraler” och med rättvisemärkt guld.

Nyligen såg jag en TED talk på ämnet. Bandi Mbubi, aktivist och flykting från Kongo, inspirerar med sitt inlägg om hur våra mobiler, datorer och spelkonsoller har en blodig historia. Mbubi ber konsumenten om att kräva en fairtrade mobiltelefon.

Just det här med konsumentmakt är viktigt – vi har möjlighet att påverka, desto mer nu med sociala medier som verktyg i våra egna händer. Vi kan ställa krav och vi BÖR ställa krav – det är alldeles för mycket som är fel, orättvis, omänskligt och galet annars.

4764_tomatoTakeover_1_460x230Avaaz är en organisation som styr konsumentmakt och påverkar orättvisor i världen genom att engagera människor. Imorse delade Jolanda von Rooijen Avaaz upprop mot företaget Monsanto som vill ta makten från oss konsumenter genom att patentera frukt och grönsaker! Se till att de inte lyckas! Skriv på NU!

Advertisements
This entry was posted in samhällsentreprenörskap and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Rättvisemärkt mobil – Fairphone

  1. Ray says:

    Tack! Vill ha en fairohone asap! Tror jag flyttar från all genmodifierad mat snart. Värsta är att de skriver kontrakt med bönder runt om i världen där de bara får bruka deras säd…

  2. Ray says:

    *Fairphone

  3. Pingback: 82. 5 bloggtips #blogg100 (v15) |Sara Hernandez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s